WAAROM WANDELENWandelen is erg goed voor ons, zo wordt ons vrijwel dagelijks ingepeperd.
Maar waarom eigenlijk? Wat zijn de positieve effectenHet is beter dat we die vraag omdraaien en ons de vraag stellen - waarom is NIET wandelen niet zo goed?
Ons lichaam is nu eenmaal zo dat het zich snel aanpast aan activiteiten, en dus ook aan inactiviteit, aan nietsdoen.Bij het wandelen gebruiken we spieren en belasten we onze botten en kraakbeen, en dit alles met relatief weinig inspanning. Dus als je te weinig lichaamsbeweging hebt gaan je spieren, je botten en je kraakbeen snel achteruit.Dagelijks een half uurtje wandelen,daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je met iemand samen wandelt.


.

We zetten even de voordelen op een rijtje

1) Botmassa
Onze botten zijn een levend weefsel dat voortdurend wordt aangemaakt en afgebroken. Als het goed is, is er een evenwicht tussen afbraak van oud botweefsel en aanmaak van nieuw. Worden er naar verhouding te weinig nieuwe botcellen aangemaakt. dan verliest het bot aan stevigheid (Osteoporose)

Het innemen van calsiumtabletten heeft geen zin als het niet gepaard gaat met lichaamsbeweging.

2) Kraakbeen
Kraakbeen is het elastisch weefsel tussen botten dat onder andere zorgt voor een glijvlak en een schokdemping. Het bestaat uit cellen gevuld met water die door de beweging vol- en leeggepompt worden.Onbelast kraakbeen verliest water en wordt dunner. Dat geldt niet alleen voor de gewrichten in heup en knieën maar ook voor de tussenwzrvelschijven. Om gewrichten goed te laten werken moet de kraakbeenlaag dik en stevig zijn, anders worden ze pijnlijk bij het draaien.

3) Spieren
De beenspieren worden bij het wandelen sterker door het lichaamsgewicht dat ze bij elke stap moeten opvangen. Wandelen is goed voor de spieren dus ool voor de hartspier. Bij mensn die weinig lichaamsbeweging hebben wordt de hartwand dunner en het hart kleiner: het verliest vermogen. Als het hart weinig te doeb heeft, gaat het lichaam geen energie besteden aan het onderhouden ervan. zodra het hart weer wordt belast, wordt het steviger en neemt het vermogen weer toe. Om ons hart te belasten zijn ook andere bewegingen goed, maar het aardige van wandelen is nu juist dat het bovendien ook de botten belast.Na ??????? uren wandelen

4) Efficiënter afvallen
Wandelen helpt wel degelijk in de strijd tegen overgewicht. Het is zelfs een goede manier om gewicht kwijt te raken. Bij wandelen wordt, in verhouding tot de inspanning die wordt geleverd, veel vet verbrand. Laag- intensieve bezigheden, dus activiteiten die je lang kunt volhouden, zijn efficiënter in het verbranden van vet dan explosieve sporten waarbij we in korte tijd veel energie moeten leveren.Wandelen vergt ongeveer 5à6 kilocalorieën per minuut. Tweederde daarvan, zeg 4 kilocalorieën, wordt geleverd uit verbrading van vet. Verbranding van één kilo lichaamsvet levert ongeveer 7000 kilocalorieën op, dus met zo'n 30 uur te wandelen ben je één kilo kwijt. wie een half uur per dag wandelt, raakt dus in 2 maanden ruim één kilo kwijt zonder erg veel inspanning.

5 Conditie
Helaas, de conditie gaat bij gewoon wandelen niet erg vooruit, juist omdat wandelen zo weinig extra inspanning vergt, wordt er weinig extra beroep gedaan op hart en longen. Dat ligt uiteraard anders als wandelen wel degelijk inspanning kost. Dat is iets anders als je stevig doorwandelt, wie er flink de pas weet in te zetten dwingt het lichaam tot extra inspanning van hart, longen, spieren , botten enwerkt zodoende wel degelijk aan zijn conditie. De spieren hebben meer energie nodig, dus het hart moet harder pompen om ze van bloed te voorzien, de longen moeten meer zuurstof leveren en kooldioxide afvoeren, de botten worden steviger belast, enzovoort.
Het is vrij eenvoudig te meten of je aan je conditie werkt of niet: als je hartslag oploopt tot boven de 170 min je leeftijd ( dus voor iemand van 50 jaar tot 120 slagen per minuut ofwel 2 per seconde) ben je bezig je hart- en longcapaciteit te vergroten. Bovendien kost het - in dezlfde tijd - meer energie dus je valt er wat meer van af.
6 Een goed humeur
Het blijkt dat wandelen de concentratie, het denkvermogen en het geheugen verbetert. wandelen verbetert ook de stemming maar dat geldt voor lichaamsbeweging in het algemeen.Lichaamsbeweging wordt tegenwoordig steeds meer als een gezond alternatief voor pillen bij depressie naar voor geschoven.

BESLUIT

Wandelen is goed voor je gezondheid. Doe een poging om tweemaal per week een 10.000 stappen wandeling te doen.

JE BENT WELKOM BIJ DE VOETJES

TOP

HOME